+371 28 798 852

 

Lādītes

Mīļie draugi! Sveiciens visiem brīnumu radītājiem! Vai jums patīk meistarot lādītes “Mammas dārgumi”? Kādus materiālus jūs tām izmantojat un kur smeļaties iedvesmu? Šodien jums savus noslēpumus atklāj šo lādīšu izcilā meistare Zinaīda Olekša.

“Man šķiet, ka pati iecienītākā un plašākā skrapbukinga tēma ir dažādi veltījumi bērniem: albumi, kartītes un māmiņu dienasgrāmatas, kārbiņas un lādītes, atsevišķas skaisti noformētas lapas jeb tā saucamie layouts angļu valodā, fotorāmīši un daudz kas cits. Te visu grūti pat uzskaitīt, jo meistarot piemiņas lietas no bērnības – tas ir sirsnīgs un mīļuma pilns process. Es ļoti labi atceros savu pirmo bērniem veltīto darbu, ar kuru arī sākās mana mīlestība, darināt dažādus darbus mazuļiem, un šī patikšana to darīt turpinās jau vairāk nekā trīs gadus. Mans pirmais darbs bija tieši Mammas dārgumu lādīte mazajai Emīlijai, manas meitas draudzenītei.

Šodien vēlos parunāt tieši par šīm kastītēm, kurās tik skaisti var glabāt atmiņas.

 

 

 

Lādītes forma un izmērs

Sākšu ar to, ka kastītes izmērs un forma var būt ļoti dažāda: taisnstūrveida vai kā kvadrāts, vai apaļa. Bet tikpat labi – kā mājiņa, zilonītis vai neliels vilcieniņš... kā skapītis, rotaļu istaba vai mākonītis... Kastītes virspusi var noformēt ar daudzveidīgām skaistām detaļām, rāmītī ieliktu mazuļa foto vai, piemēram, pat izgrieztu caurskatāmu logu. Arī lādītes iekšpuse ļauj brīvu vaļu jūsu fantāzijai. Tajā var salikt pašgatavotas mazākas kastītes, vai iztikt bez tām un to vietā izveidot nelielus nodalījumus. Es pati ar kastītes formu un izmēru vēl neesmu eksperimentējusi, bet, ja radīsies izdevība, noteikti pamēģināšu!

 

 

 

Materiālu izvēle

Papīra un materiālu izvēle – viens no maniem mīļākajiem darba posmiem! Man patīk maiga, pasteļtoņu palete un stilīgs pieskaņots ziedu salikums kā meitenei domātai kastītei, tā arī zēna piemiņas lietu kastītei. Es izmantoju arī košas, priecīgas krāsas, bet tad tās nedaudz “pabalinu” jeb padaru maigākas ar kādu toni, piedodu kādu gaišu nokrāsu vai pietušēju ar pauspapīru (kaļku), kreppapīru vai baltām mežģīnēm un nošuvumiem, vai balto akrila krāsu.

Kastītes virspuses dekorēšanai es ļoti bieži izmantoju audumus un filcu. Man patīk dekoriem sašūt nelielas interesantas “rotaļlietas”: mazus zābaciņus, gaisa balonus, kuģīšus, dažādus zvēriņus u.c. (es pati zīmēju piegrieztnes, bet tās var atrast arī internetā). Man patīk no auduma darināt arī ziedus un lapiņas, no tā izgriezt tegus jeb dāvanu birkas, rāmīšus, karodziņus, apļus un daudzas citas viegli izveidojamas formas. Ļoti parocīgs un gaumīgs dekors, kas vienmēr labi izskatās, ir pogas, īpaši, ja tās ir apvilktas ar audumu.

 

 

Dekori

Kopumā jāsaka, kastītes dekorēšanai es pievēršu īpašu uzmanību un cenšos harmoniski “atdzīvināt” savu darbu. Šim nolūkam es neizmantoju masīvas ziedu “dobes”, bet mēģinu skaistu, saskanīgu kompozīciju un stilu panākt ar vienkāršiem materiāliem. Taču, galvenais, es domāju par sava darba funkcionalitāti. Man ļoti patīk, ja noformējumā ir izmantotas lentas, dekoratīvas platākas un šaurākas auklas, mulinē diegi (no tiem es darinu nelielus pušķīšus), kā arī izgriezti mežģīņu motīvi un tills. Es izmantoju arī auduma ziedus un lapiņas, pogas, tā sauktos bradus, sīkas pērlītes un puspērlītes, pašlīmējošās pērlītes jeb strazus, kā mēs tos skrapbukingā saucam, kā arī nelielus mazus akmentiņus, čipbordus, metāla dekorus un ģipša figūriņas.

Darbu interesantu padara daudzslāņainums un pašrocīgi vai ar nazīšiem izgriezti elementi. Kārtas var viegli “pacelt” ar spilventiņiem, alus vai albuma atvērumiem domāto kartonu. Tādā veidā kompozīcija izskatās pilnīgāka, iegūst dimensionālu izskatu. Man patīk izmantot ar šujmašīnu veidotas šuves un dekoratīvus nošuvumus, tāpēc es reti “paceļu” kārtas ar kartonu. Var izmantot arī spiedogus un embosingu, un tad izgriezt iegūtos elementus.

 

 

Tādā pašā stilā, bet ar mazāku skaitu dekoru, es dekorēju arī kastītes vāka iekšpusi. Šeit es noteikti paredzu vietu mazuļa fotogrāfijai, kā arī izveidoju zem tās slepenas kabatiņas, kur ievietot tegus nelieliem pierakstiem vai vēl papildus fotogrāfijām. Šo konstrukciju var nostiprināt ar kādu “enkuriņu” vai aukliņu, vai šauru lentīti. Ja lādes iekšpusē ir paredzētas nelielas kastītes, tad tās es papildinu ar čibborda uzrakstiem. Ja pasūtītājs vēlas, es kastīti apvelku ar audumu un komplektā dārgumu glabātājai piedāvāju apsveikuma kartīti, kas dekorēta ar darbā izmantotajiem materiāliem.

 

 

 

 

Atsauksmes
Jūsu atsauksme būs pirmā.
Pievienot atsauksmi
Tikai reģistrētie lietotāji var atstāt atsauksmes.