Tehnikas

+371 28 798 852

 
Tehnikas

Karsta iespiešana (Heat embossing)

Karstu embossingu var veikt uz dažādām virsmām, ieskaitot papīru, plastiku, stiklu, audumu, metālu un koku. Attēli, kas ir izveidoti šajā tehnikā ir pietiekami izturīgi un neizbalē ar laiku.

Spiedoga atspieduma veidošanai vislabāk izmantot pigmenta tintes, jo tās lēnām žūst, kas dod pietiekami daudz laika pūdera uzklāšanai. Tāpat eksistē speciālās tintes embossingam.

Embossinga pūderu sortiments ir ļoti plašs un paredzēts visdažādu efektu veidošanai. Caurspīdīgs pūderis pasvītros izmantoto tinšu krāsu, padarot atspiedumu reljefu un spīdīgu. Caurspīdīgs pūderis var būt arī ar kādu nokrāsu, bet tad tā krāsa ietekmēs tinšu krāsu.

Metālisks un matēts pūderis nespīd cauri un pilnīgi pārklāj tinšu krāsu. Pērļu vai zaigojošs pūderis maina tinšu krāsu un veido noteiktu efektu. Tekstūra pūderi rāda tādu materiālu kā smilts, apmetums, cements izskatu un sajūtu. Speciālā pūderu līnija, kas saucās PearLustre veido efektu, kas atgādina spīdošus dārgakmeņus.

Tāpat eksistē īpaši smalki pūderi sīkiem attēliem un biezi pūderi ekstra reljefa attēliem. Eksistē arī pūderi, kas pēc izkušanas paliek kādu laiku lipīgas (Stamp N' Bond), kas ļauj pielīmēt spīdumus, flisu vai citus rotājumus.

Vēl ir cits speciālais pūderis, kas saucas distressa (Distress). Tas izdomāts sēna, apdiluša efekta veidošanai. Tas satur speciālus kristālus un ja pēc izžūšanas attēlu paberzēt ar pirkstu, izveidosies senatnīga tekstūra.

Pūdera izkušanai ir vajadzīgs speciāls rīks, kas sasilda gaisu vismaz līdz 150 grādiem. Parasti izmanto speciālo instrumentu heat gun, kas izskatās līdzīgi kā matu fēns, vai var pamēģināt paturēt lapu ar attēlu virs tostera, elektriskās plīts, lampas vai gludekļa. Tomēr embossinga fēns ir vislabāk piemērots šai tehnikai, jo nodrošina vienmērīgu karsta gaisa plūsmu.






Vispirms izvēlieties spiedogu un uztaisiet atspiedumu, izmantojot pigmenta tintes vai speciālās embossinga tintes.























Pēc tām dāsni pieberiet attēlu ar embossinga pūderi tieši no burciņas.










Izberiet pūdera atliekas uz salocītu papīra lapu, un atpakaļ burciņā.













Turiet fēnu aptuveni 10-15cm attāluma no papīra, kamēr pūderis neizkusīs un nekļūs spīdīgs.















Turpiniet pārvietot fēnu pa visu attēlu, kamēr viss pūderis neizkusīs. Pirmajās reizēs process izskatās patiešām maģisks!








Publicēšanas datums: 15.08.2010.
Āvots: Monkey House