+371 28 798 852

 

Skrapbukinga lapas elementi


Fotogrāfija (Foto)

Fotogrāfija – ir galvenais elements lapā. Skrap-lapā var būt viena vai vairākas fotogrāfijas. Tieši bilde ir galvenais kompozīcijas centrs. Bilde nosaka lapas noskaņojumu. Visi pārējie elementi tikai papildina to, kas nav līdz galam pateikts bildē. Kad jūs skatāties uz lapu bildei pirmām kārtam ir jāpievērš jūsu skatiens, bet viss pārējais, kā fons, tikai jāpapildina to. Var būt arī izņēmumi, piemēram fotogrāfijas uz lapas var nebūt vispār, tad par lapas nozīmes centru var kļūt kaut kāds sirdij mīļš priekšmets vai teksts (journaling).

Pamats (Background)

Fotogrāfijas, rotājumi, piezīmes un citi elementi tiek izvietoti uz pamata. Parasti pamats un bilde veido kopējo lapas toni. Pamatpapīra krāsa parasti ir pamatfons, pie kura tiek piemeklēti papildus foni – kompanjoni.

Pamats ir svarīgs lapas elements, jo tas ir ne tikai pamatfons, bet arī darba virsma, pie kuras pielīmē visus elementus, kas veido lapu.

Par pamatu var izmantot jebkuru skābes nesaturošu papīru, tas var būt vienkrāsains biezs papīrs vai papīrs ar rakstu.

Papildfons (Companion)

Paplidfons tiek veidots ar papildus papīra palīdzību. Kompanjonu daudzums nav ierobežots, taču jo vairāk jums ir papildfonu, jo grūtāk no tiem ir izveidot harmonisku kompozīciju. Parasti tiek izmantoti 2-4 papildfoni. Papildfonam ir jāpasvītro un jāatbalsta lapas temats.

Papildfonu izvēlas:

-         pēc tematikas (Jaunais gads, mazuļa piedzimšana, kāzas un tml.)

-         lai pieskaņotu bildei (fonu izvēlās tādās krāsās, kādas ir bildē);

-         pēc personālijām (bērnu bildēm piestāv spilgto toņu papīrs, vecākiem cilvēkiem mierīgāka krāsu gamma)

Papildfons nav obligāts lapas elements, bet pateicoties tam lapa neizskatās tukša.

Pamatne (Mat)

Fotogrāfijas izcelšanai, akcentēšanai uz pamatfona izmanto pamatni, ko novieto zem fotogrāfijas. Pamatnes krāsai ir jābūt kontrastā ar pamatfonu un harmoniski jāpiestāv pie bildes.

Pamatnes platums var būt dažāds no 1mm līdz dažiem centimetriem. Ja jūs izmantojat vienslāņa pamatni tad tas optimālais platums ir no 3mm līdz 8mm. Biežāk tiek izmantotas daudzkārtainas pamatnes. Kārtu skaits ir atkarīgs no jūsu fantāzijas, taču jo vairāk slāņu, jo smagāk bilde izskatās.

Dažiem patīk pamatnes no diviem slāņiem, kur pirmā kārta ir gaišāka, biežāk balta (platums 1-2mm), otrā ir spilgtāka un kontrastē ar fonu un pirmo kārtu.

Pamatnes malas var būt plēstas, dekoratīvas, nevienveidīgi izvietotās attiecībā pret bildi.

Tāpat pamatni var izvietot arī zem citiem dekoratīvajiem lapas elementiem – zem virsraksta vai piezīmēm pie fotogrāfijas.

Pamatne nav lapas obligāts elements, bet tieši tā izceļ bildi uz kopēja fona.

Piezīmes pie bildes jeb žurnalings (journaling)

Žurnalings ir elements ar tekstu. Piezīmes ir vajadzīgas, lai nokomentētu fotogrāfiju. Piezīmes var uzrakstīt ar roku vai izprintēt. Vārdus var salikt, izmantojot izgrieztus burtus, izveidot ar spiedogu palīdzību. Piezīmes var saturēt minimālo informāciju, norādot tikai kas, kur un kad ir norādīts uz bildes, bet labāk izskatās lapa ar tekstu, kas nodod bildes noskaņojumu, stāsta par interesantiem faktiem.

Par piezīmēm var būt arī dzejoļi, citāti, stāsti, dialogi un tml.

Žurnalings ir lapas obligāts elements, bez tā lapa kļūst tikai par skaisti noformētu bildi, kurai nav nekādas īpašas vērtības nākotnes paaudzēm.

Virsraksts (Title)

Virsraksts ir pats galvenais lapas elements. Tā loma ir pievērst uzmanību, ieinteresēt skatītāju. Veiksmīgs virsraksts palīdz atklāt autora nodomu, nodot noskaņojumu, izteikt jūtas vai nointriģēt skatītāju.

Vārdu skaits virsrakstā nav ierobežots, taču nedrīkst aizmirst, ka virsraksts izsaka jūsu lapas galveno ideju. Tas var būt viens vārds vai teikums no 3-5 vārdiem.

Visvienkāršākais virsraksts ir fakta konstatācija, piemēram „Jaunas gads”, „Pavasara diena” un tt.

Var pievienot nedaudz emociju, piemēram, „Brīnišķīgs vakars”, „Brīnišķīgi mirkļi” vai nointriģēt „Kas tur ir?”, „Kas tas ir?” un tml.

Kā virsrakstu var izmantot arī aforismus, dziesmu rindas, citātus, vai citus teicienus.

Nav jāveido milzīgi virsraksti, tā lielumam nevajadzētu būt lielākam par bildi, virsrakstam ir harmoniski jāiederas starp apkārtējiem elementiem. Veiksmīgs virsraksts, kā pēc nosaukuma, tā arī pēc izveides dekorē lapu, neveiksmīgs to bojā. Ja Jums ir grūtības ar virsraksta veidošanu, var iztikt arī bez tā.

Rotājumi (Embelishments)

Rotājumi ir kā noslēdzošā svītra uz gleznas. Par lapas rotājumu var būt jebkas. Rotājumi ir vajadzīgi taktilām jūtām. Biežāk lapu izrotā ar telpiskiem elementiem: pogām, lentītēm, plakanām koka figūriņām, brads, mežģīnēm, ziediem un tml.

Rotājumiem, kā citiem lapas elementiem, ir jāpiestāv viens pie otra un pie galvenā lapas temata. Pats galvenais rotājumu nav jābūt pārāk daudz, jūs veidojas lapu neviss izrotājat Ziemassvētku egli.

Atsauksmes
Jūsu atsauksme būs pirmā.
Pievienot atsauksmi
Tikai reģistrētie lietotāji var atstāt atsauksmes.